Excursie dag 2/4 Utrecht en Houten

9 oktober 2012 - Lienden, Nederland

Jaja, vandaag dag 2 van de excursieweek, op het programma staat Utrecht. Als ik een stad goed ken dan is het Utrecht wel. Mijn ouders komen allebei uit Utrecht en ik heb/had daar veel familie en vrienden wonen. Mijn moeder werkt er nog steeds en ik heb zelfs op het kinderdagverblijf gezeten in Utrecht. Ook Utrecht was gelukkig niet zover reizen, met de trein vanaf Rhenen was ik er in iets meer dan een half uur. Om 9.15 werden we verwacht bij het informatiecentrum over het nieuwe stationsgebied. Zoals eerder verteld ben ik al vaak in Utrecht geweest dus ik kon het wel vinden maar een hoop klasgenoten waren wat aan de late kant.

In het Informatiecentrum werden we weer gesplitst en mijn groep kreeg als eerste een presentatie over de plannen voor het nieuwe stationsgebied. Hierin werd verteld wat de plannen zijn en waarom er zoveel veranderd moet worden. Na de presentatie werden de plannen beter in beeld gebracht door de maquettes in het informatiecentrum. Na deze uitleg hebben we een rondje gelopen over het stationsgebied. Via de route langs de Leidsche Rijn aan de noordkant van het station zijn we naar het Jaarbeursplein gelopen. Hier komt aan de westkant van het station het nieuwe stadskantoor en deze wordt opgeleverd in 2013 en deze kant van het station is dus al bijna af. Via deze kant zijn we het station ingelopen waar je al een beetje kon zien hoe het er over een paar jaar uit moet zien. Omdat het treinverkeer natuurlijk moet blijven rijden wordt het station in kleine stukjes gebouwd. Uiteindelijk zijn we doorgelopen naar het winkelcentrum Hoog Catherijne waar de rondleiding ophield. Voor meer informatie over het project zie www.cu2030.nl.

In de middag werden we verwacht in Houten een stadje naast Utrecht. Houten is de afgelopen 40 jaar extreem gegroeid. In deze tijd zijn er dorpen aangewezen die opeens extreem moesten groeien zoals ook Veenendaal waar ik op de middelbare school heb gezeten. Alleen heeft Houten dit wel op een speciale manier aangepakt. Houten heeft ervoor gekozen om niet de auto maar de fiets als belangrijkste vervoersmiddel te zien. Rondom Houten ligt een rondweg en deze weg heb je nodig om in een andere wijk te komen. Met de fiets kan je wel overal komen via de kortste route en de fiets heeft overal voorrang. Dit hebben we bekijken door een rondje door de stad te fietsen met een presentatie in het oude café de Roskam wat in het oude dorpscentrum staat.

Net als in Nijmegen ben ik ook in Utrecht al vaak geweest, heel vaak zelfs. Het station ken ik heel erg goed aangezien mijn opa machinist is geweest en toen ik klein was hebben we elk weekend rondgereisd met de trein vanaf Utrecht. Daarom vind ik het ook interessant om de nieuwe plannen in de gaten te houden en daarom wist ik het meeste al. Houten was voor mij wel een openbaring. Daar ben ik ook wel eens geweest maar dat het er zo uitzag wist ik nog niet. De keren dat ik er kwam was met de auto of de trein en dan lijkt het een gewone stad, maar dat is dus niet zo. Ik vind het concept echt fantastisch en ga dit zeker nooit vergeten en misschien wel eens gebruiken. Tot zover Utrecht en Houten op naar Breda!